15 грудня 2015

Приємного чаювання! (до Міжнародного дня чаю)

 
                  Є цейлонський, є зелений,                                     Є квітковий - вибирай
                     Хоч гарячий, хоч холодний                                      З насолодою пий … 
                                            (чай)
 International Tea Day – неофіційне свято, яке відзначають щорічно 15 грудня з ініціативи Центру освіти та спілкування.
  «Міжнародний день чаю» порівняно молоде свято. Ідея відзначати його зявилася доволі давно, але тільки після обговорення на всесвітніх громадських форумах в індійському Мумбаї і бразильському Порту-Алегрі Центру освіти та спілкування (Centre for Education and Communication), в 2004 і 2005 році відповідно, дату 15 грудня вирішили
обрати для відзначення «Міжнародного дня чаю».
За легендою, перше горнятко чаю заварив китайський імператор Шень Нінг у 2737 році до нашої ери. З його рук випадково впали чайні листочки в чашку з окропом.
Індія та Китай - найбільші виробники чаю.
В США 85% чаю вживають холодним.
Чай займає друге місце за популярністю та вживанням, перше, звичайно, у води.
Тільки китайці називають звичайний чорний чай червоним.
Дуже довго чай у Британію доставляли незаконно, саме тому його вживали тільки чоловіки і лише в закритих приміщеннях.
Саме торгівля чаєм покращила звязок між Заходом та Сходом. І саме задля цієї торгівлі були придумані та запущені в експлуатацію швидкі кораблі.
Більше ніж 5000 років чай вживають в східних регіонах, тоді як в західних всього 400 років.
Сибір майже до початку 19 століття використовувала кубики чаю в якості грошей.
Якщо спитати людину, де чай пють найчастіше, вона чітко відповість: В Британії, але Британія тільки друга, перше місце в Ірландії.
Іран та Афганістан це країни, де чай - національний напій.
1500 сортів чаю налічується сьогодні у світі.
Дахунпао найдорожчий у світі чай, його середня вартість - 15 000 доларів за 10 грамів.
 Чай є дуже корисним для людини: він успішно бореться з канцерогенами в нашому організмі, покращує роботу серця і судин. Любитель чаю рідше стикається із карієсом, оскільки фтор, що міститься в напої, зміцнює зубну емаль. Єдине «але»: щоб чай допомагав вашим зубам, його треба пити без цукру і не заїдати нічим солодким Складно, чи не так?
Зелений чай вважається більш корисним, ніж чорний, адже в ньому вдвічі більше вітаміну С.

Немає коментарів:

Дописати коментар